Brankin vrt

Brankin vrt je začel nastajati leta 1984 sočasno z gradnjo hiše. Takrat je bila navada, da so pred hiše sadili sadno drevje. Podobno je bilo tudi pri njej. Sadovnjak pa je kaj kmalu zamenjalo okrasno rastlinje, med katerimi kraljujejo vrtnice. Ima jih okoli 270 sort, vseh barv in oblik.

V prvem delu vrta prevladujejo gredne vrtnice (Lavaglut, Pigall, Amber Queen, Schneewithchen), družbo in raznolikost pa jim delajo popenjave vrtnice (Ilse Krohn Superior) in prekrovne vrtnice  (The Fairy). K vsemu temu lepšajo sliko različni klematisi. V drugem delu vrta prevladujejo vzpenjave in popenjave vrtnice (Bobby James, Kiftsgate, Dortmund, Raubritter, Don Juan, Eden Rose, Taužentgartroža - od njene stare mame, New Dawn, Coral Dawn) in še mnoge druge. Ob robu drugega dela vrta rastejo visoke grmičaste vrtnice s plemenitimi cvetovi.

Njen vrt je ograjen z zimzeleno živo mejo, ki nudi zaščito pred vetrom, ki je v tistih krajih zelo pogost. Na vrtu so zrasla že visoka drevesa, sleči, okrasne jablane, češnje, ter drugo okrasno grmičevje. Na obsežni trati so razporejene gredice vrtnic, vijugaste potke vodijo k množicam različnih trajnic, host, azalej, srobotov in k prijetnim kotičkom za počitek ter sprostitev.

Lastnica pravi, da je vrt njena sreča.
Najlepši dnevi v njenem vrtu pa takrat, ko zacvetijo vrtnice. Med najlepšimi so vzpenjave vrtnice na zimskem vrtu, na vrtni uti, in tiste, ki se vzpenjajo in olepšajo krošnje dreves s tisočerimi cvetovi.


Poglejmo si nekaj utrinkov iz njenega vrta, podroben opis in ostale fotografije pa si lahko ogledate na spletni strani Brankin vrt (s klikom na napis se odpre povezava).
Gospa Branka ima vsako leto v prvem vikendu meseca junija, letos bo to že devetič zapored, dan odprtih vrat. Vrt pa si je možno ogledati preko celega leta po predhodnem dogovoru.


 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com