Prva slovenska vrtnica - grmasta vrtnica 'Prešeren'

Vrtnica Prešeren V juniju 2008 na slovenskem dnevu vrtnic v Volčjem Potoku je dr. Matjaž Kmecl, eden od redkih nepoklicnih žlahtniteljev v Sloveniji javno predstavil in poimenoval svojo vrtnico vrtnica Prešeren.

Vse skupaj se je začelo s prvo kombinacijo križanj vrtnic New Dawn Rouge in Mount Shasta. Iz tega početja je ohranil le eno samo primerno rastlino in jo naslednjo pomlad križal s temnordečo vrtnico Kordes' Brilliant. V naslednjih letih je križanec doživel še eno križanje z vrtnico Tchaikovsky. Z gospodom Škorjancem iz Maribora se je dogovoril, da mu na primerni podlagi nacepi nekaj primerkov, v pričakovanju, da rastlina izrazitejše pokaže svoje posebnosti in morebitno lepoto.

Še zmeraj je dvomil o kakršnikoli drugačnosti svoje vrtnice, pa čeprav sta ga Jelena in Simon Škorjanc prepričevala drugače. Skupaj z ostalimi člani upravnem odbora Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije se je dogovoril, da se šest rastlin posadi v različnih vrtovih, ter da se skupaj opazuje rast in vedenje nove rastline.

Na našem vrtu sta dve rastlini delili gredo s tremi Sally Holmes. V treh letih so se te vrtnice lepo udomačile na Velikemu Vidmu (Dolenjska). Prav kmalu se je izkazalo, da novinkam ustreza njihova družba in so se jim pridružile v skupnem razvoju tekom pomladi 2008.

O zanimivi in lepi vrtnici so se odvijali pogovori med dr. Kmeclom in člani upravnega odbora DLVS. Spodbujen z njihove strani je sprejel predlog, da se vrtnica javno predstavi na slovenskem dnevu vrtnic, ki bo v juniju 2008 v Volčjem potoku.

In ker je vse, kar se začne, potrebno tudi dokončati, so se člani upravnega odbora DLVS z dr. Kmeclom dogovorili, da tekom jeseni izpeljejo za vrtnico Prešeren prijavo za varstvo sorte v Sloveniji ter registracijo pri The American Rose Society.

Postopek pri slednjem je krajši in je namenjen zaščiti imena. To pomeni, da imena ne more pridobiti nobena druga sorta vrtnice in je zapisano tudi s strešico (Prešeren Prešeren HT lp Kmecl, Matjaž 1/11/2009 10:09:34 AM).

Na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Fitosanitarna uprava RS je koncem decembra 2008 bila oddana celotna prijava za izvedbo postopka za varstvo sorte v Sloveniji. Registracija zahteva tudi izvedbo postopka preizkušanja RIN (razločljivost, izenačenost, nespremenljivost), ki ga izvajajo le pooblaščene institucije v Evropi. Društvo se je odločilo za ustrezno ustanovo v Hannovru ter v začetku marca 2009 poslalo šest sadik na dvoletno preizkušnjo.

Člani upravnega odbora DLVS bodo poskrbeli, da se v naslednjih letih vrtnica Prešeren razmnoži. Že v tem letu bo na dnevu vrtnic v Volčjem potoku za člane društva pripravljenih nekaj mladih rastlin.

Tonka Grgič

Kako 'Prešeren' izgleda?

img_2361.jpg 
matja_kmecl_2.jpg


Avtor fotografije: Tamara M. Južnič


 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com