Arhiv dogodkov 2007
Obisk predsednika svetovne zveze Geralda Meylana - Valdotra,  26. 5. 2007

dsc_0857.jpg


dsc_0845.jpg
dsc_0812.jpg
dsc_0842.jpg

Otvoritev rožnega vrta v Portoržu  z županom Tomažem Gantarjem in s predsednikom Geraldom Meylanom


dsc_0877.jpgdsc_0869.jpg

dsc_0883.jpg
dsc_0876.jpg


ROŽNI DAN - Arboretum Volčji potok

Društvo Ljubiteljev vrtnic je poleg drugega pobudnik strokovnih ekskurzij v bližnje in daljne kraje, kjer je moč videti kaj novega in se tudi naučiti kaj novega. Ne samo za širjenje obzorij, tudi za dušo...

uvod.jpgPoletni večer med vrtnicami - 15. 6. 2007

»Naše poslanstvo je, da združujemo vse, ki se v Sloveniji ukvarjajo z vrtnicami. Širimo veselje, kaj veselje, navdušenje nad vrtnicami, lepimi vrtovi, urejenimi parki in kulturnim preživljanjem prostega časa.«
To je misel iz pozdravnega nagovora gospe Brede Čopi, predsednice Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, na petkovem dnevu vrtnic v Volčjem Potoku.

Prireditev Slovenski dan vrtnic sta četrtič zapored skupaj pripravila Arboretum Volčji Potok in Društvo ljubiteljev vrtnice Slovenije. Na njem se je nabralo okoli sto petdeset ljudi, ki se ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo z vrtnicami.

Program Slovenskega dneva vrtnic se začel ob osmi uri zvečer z odprtjem priložnostne razstave likovnih del kiparke Andrejke Čufer. V prostorih stare upravne zgradbe je likovnica razstavila ducat platen in kolažev. Na njih je edini, vodilni ali bistven motiv vrtnica – kako bi ne bil, ko je umetnica dejavna članica Društva ljubiteljev vrtnic. Na njene upodobitve vrtnic, ki so izrazito lirične, se je zbrana publika dobro odzvala.

Ko se je občinstvo vračalo v rožni vrt, so bili ob poti že prižgani vrtni ognji.  Osrednji dogodek večera je bila razglasitev letošnjih zmagovalnih vrtnic. Po uvodnih besedah, nagovoru predsednice društva in glasbenih točkah gojenk glasbene šole Jurke Zoroja so navzoči izvedeli, katero vrtnico je za najlepšo izbrala strokovna komisija in katero obiskovalci. Ker je bila letošnja tema dneva vrtnic barva, se je strokovna komisija omejila na izbiranje med rožnatimi vrtnicam in največ glasov namenila sorti 'Home&Garden'. Obiskovalci rozarija v Arboretumu Volčji Potok, ki so imeli možnost glasovati za najlepšo vrtnico od 1. junija, se niso pustili omejiti na rožnate vrtnice in so na največ glasovnic zapisali 'Nostalgie', ki ima dvobarven, višnjevo kremast cvet.

Z razglasitvijo se je uradni del programa končal. Udeleženci prireditve so nazdravili novim zmagovalkam, si jih ogledali na gredah in se nato v klepetu posvetili drug drugemu. V sproščeni družabnosti in posebnem vzdušju, ki so ga ustvarile cvetoče vrtnice, vrtni ognji in park v nastajajoči noči, je čas hitro minil. Ob desetih se je družba razšla, četrt ure kasneje pa se je, po suhem in mirnem večeru, ulil močan dež.

Vreme je bilo naklonjeno tudi popoldanskemu delu dneva vrtnic, ki je bil namenjen srečanju strokovne skupine. Letos se je zbralo trinajst strokovnjakov z različnih področij vrtnarstva in krajinske arhitekture. Posvetili so se barvi vrtnic, predvsem temu, kako barvo opisati z besedo. V svojo sredo so zato povabili ilustratorja Petra Škerlja in se z njim spuščali v dokaj živahne razprave. Pokazalo se je, da so vrtničarji nagnjeni k pretiranemu poudarjanju sicer majhnih barvnih razlik.

Organizatorji so bili ob zaključku četrtega Slovenskega dneva vrtnic zadovoljni. Zaradi dobrega odziva pri ljudeh bodo verjetno tudi drugo leto široki javnosti namenjeni del pripravili zvečer.

Matjaž Mastnak
home_garden.jpg
Za angleškim sortnim imenom 'Home&Garden'
se skriva nemška vrtnica.Naprodaj je od leta 2001
in je značilna sodobna Kordesova vrtnica:
zdrava, s cvetovi nekoliko starinskega videza,
predvsem izrazito bogato cvetoča. Gre za
mnogocvetno vrtnico, ki jo sadimo v skupine in na
grede takrat, ko želimo izrazit skupinski učinek.

nostalgie.jpg
'Nostalgie' je z dvobarvnim cvetom tako
prevzela obiskovalce, da so zanjo prispevali
največ glasov.
Sorta je prišla na tržišče leta 1996 iz
nemške vrtničarske hiše Tantau.

 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com