Vrtnice za zdravje in lepoto

kolaz.jpgVrtnica ali ROŽA (Rosa) je že v srednjem veku uživala velik ugled in kot zdravilno rastlino so jo omenjale tudi številne zeliščne knjige. Še danes se uporablja v ljudskem zdravilstvu. Od sestavin, ki jih vsebujejo cvetni listi, je napomembnejše eterično olje, ki z dišavami sestavlja rožno olje. Lističi vsebujejo tudi maščobo, čreslovino, invertni sladkor, vanilin, organske kisline in pentosanine.
• Prvotno so se uporabljale seveda divje vrste vrnic oz. šipkov, v kozmetični industriji pa danes slovijo predvsem bolgarske, turške in francoske vrste z izredno močnim vonjem.
• Ne smemo pa se čuditi visoki ceni pravega rožnega olja, saj je za 1 kg opojne tekočine potrebno nabrati kar 23000 kg rožnih listov turških vrtnic ali najmanj 30000 kg cvetja bolgarskih ali francoskih vrtnic, kar ustreza pridelku večkratnega obranja na 10 ha negovanih nasadov. Za domačo uporabo so uporabne katerekoli dišeče sorte vrtnic, seveda NEŠKROPLJENE. Intenzivnost barve cveta vpliva tudi na barvo pripravka, najlepši barvni učinek zato nudijo močno rdeče obarvani cvetovi.

115_1535.jpgCVETNI LISTIČI
Suhi ali sveži se lahko uporabljalo kot dodatek h kopelim.
Pri šenu na obrazu se uporabljalo kot obkladek, ki pomiri vneto mesto.
Zlička svežih zmečkanih cvetnih lističev, pomešanih z medom se lahko uživa kot krepitev srca in ožilja.

ČAJ iz posušenih CVETNIH LISTIČEV
Za skodelico čaja potrebujemo žličko posušenih lističev, ki jih prelijemo z vrelo vodo. Ko se nekoliko ohladi, ga sladkamo z medom.
Priporočljiv je za čiščenje krvi, učinkuje tudi blago odvajalno, ljudsko zdravilstvo ga priporoča pri zlatenici, čezmernih menstrualnih krvavitvah, omedlevici, omotici in glavobolu. Ugodno vpliva tudi na delovanje srca - krepi srce in živce.
Pri boleznih ustne votline ali glivicah (aftah) je priporočljiv za izpiranje ust.
Prevretek (10 g listov na 1/2 l vode) deluje blagodejno pri kroničnem vnetju sluznice v grlu, z njim si lahko izpiramo utrujene oči ali s 3-krat dnevnim izmivanjem zdravimo kožne lišaje.

ČAJ IZ POSUŠENIH PLODOV - šipkov čaj
V ljudskem zdravilstvu velja, da se nabirajo plodovi šele pozni jeseni, ko jih popari prva slana. Kakorkoli, treba je paziti, da so zreli, vendar še čvrsti. Posušimo jih na zračnem in senčnem prostoru, še bolje na peči ali v sušilniku sadja. Čaj bo bolj aromatičen, če bomo v zaprti stekleni posodi shranili cele plodove in jih zdrobili tik pred uporabo. Najlažje jih je streti, če jih z lesenim kladivom potolčemo v polivinil vrečki.
Čaj iz plodov naj zaradi boljše arome, ki je skrita v peškah, prevre nekaj minut . Lahko pa se plodovi predhodno namočijo v mrzli vodi, ki se potem zavre. V pomladanskem času, se v čaj lahko doda tudi nekaj svežih cvetnih lističev.
Čaj ima podobne zdravilne učinke kot zgoraj opisni preliv iz cvetnih listov. Že njegov kiselkast okus pa priča, da vsebuje velike količine vitamina C, kar je še posebej dobrodejno v zimskem času. Vitamina C se ohrani največ pri namakanju plodov v hladni vodi (12 ur), z vitamini bogata tekočina se nato precedi in pije ogreta na 40 oC, nima pa posebno bogate arome in barve.

115_1524.jpg"ROŽNO OLJE"
Čistega eteričnega rožnega olja ne moremo pridelati v domači kuhinji. Kadar pa so vrtnice v polnem cvetu, lahko iz dišečih sort pripravimo odišavljeno olivno olje.
V pol litra kavlitetnega olivnega olja vsujemo čimveč sveže nabranih cvetnih listov. V zaprti posodi pustimo namakati 2 dni, nato olje precedimo, cvetne liste ožamemo, da iztisnemo čimveč aromatizranih ostankov olja. Postopek s svežimi lističi ponovimo do destkrat. Nadišavljeno olje uporabljamo za pot-pourri, za dodatek kopelim, lahko si ga občasno vtremo tudi v suho in razpokano kožo.

ROŽNI KIS
Stekleno posodo napolnimo z dišečimi rožnimi listi, potlačimo in prelijemo s kisom. Postavimo na temno mesto, po nekaj tednih pa kis precedimo in pretočimo v steklenico.

CVETNI LISTI V VINU
Posušene ali sveže cvetne liste lahko skuhamo tudi v vinu. Precedimo in pijemo po požirkih. "Rožno vino" poživlja utrujeno in oslabljeno telo, blaži bolečine, celo zobobol, če z njim splakujemo usta. V obliki mrzlega obkladka prežene glavobol, obkladek na očeh pomiri bleščavico, če pa nekaj kaplic toplega prevretka vkapljamo v uho, po ljudskem izročilu ozdravi celo bolečino v ušesih.

ROŽNA VODA
Pri proizvodnji rožnega olja je stranski produkt rožna voda, v kateri je raztoplenega nekaj rožnega olja. Pomaga vzpostaviti naraven pH kože. Osvežuje, balži gube. Zmešana z glicerinom (1:1) je odlično čistilo za suho kožo. Uporablja pa se tudi kot osnova za izdelavo rožnega sirupa, ki je predstavljen v nadaljevanju.

Postopek domače priprave rožne vode
Na izliv čajnika nataknemo tesno prilagajočo čisto gumijasto cev, ki jo preko nižje stoječe posode, napolnjene z mrzlo vodo, speljmo v steklenico na tleh. Čajnik do polovice napolnimo z natlačenimi cvetnimi lističi, prelilemo z vodo, pokrijemo in pustimo počasi zavreti. Med vrenjem se bo destilirana rožna voda po cevki zbirala v steklenici.

Pripravmo pa jo lahko tudi drugače:
dišeče rožne liste prelijemo s toliko kropa, da so pokriti, nato 1 uro segrevamo do vrenja, najbolje v parni kopeli. Po 1 uri ohlajanja vodo precedimo. Postopek nato do 4-krat ponovimo s svežimi cvetnimi listi, da se v tekočino izloči čimveč aromatičnih snovi.
Če v enem dnevu ne uspemo nabrati dovolj cvetov, lako rožno vodo shranimo za dan ali dva in postopek ponovimo kasneje.

ROŽNA VODA z glicerinom - čistilo za normalno in suho kožo
Sestavini zmešamo v razmerju 1:1, (najbolje vakega pol skodelice - za pol meseca vsakodnevne uporabe ), segrejemo skoraj do vretja, vendar ne pustimo, da zavre. Pripravek hranimo v zaprti steklenički, lahko na sobni temperaturi, pred uporabo ga pretresemo. Čistilo nanašamo ga z umivalno krpico ali vato.

PARNA KOPEL Z ROŽNIM OLJEM - proti gubam
3 skodelice destiliane vode
1 žlica zdrobljenih komarčkovih semen
2 kapljici eteričnega rožnega olja

Semena zdrobimo v možnarju, zavremo vodo, odstavimo in dodamo komarček, pustimo pokrito 5 minut, dodamo rožno olje in nato 10 minut na primerni razdalji izpostavimo obraz zdravilni sopari. Po parni kopeli, ki pomirja, gladi in mehča kožo, splaknemo obraz z mlačno vodo in nato osvžimo z nekaj hladnimi pljuski.
Če pokrito in ohlajeno tekočino precedimo, jo lahko uporabimo kot ustno vodo, za spalkovanje obraza ali preliv za lase. Shraniti pa jo moramo v hladilniku.

ROŽNI LOSION za nečisto kožo
Pest rožnih listov prelijemo z litrom studenčnice in pustimo stati nekaj dni, nato precedimo in dodamo pol kozarca belega naravnega vinskega kisa. Losion je namenjen umivanju mozoljaste kože.

Zbrala in uredila: Andrejka Čufer

 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com