Vrtnice v prehrani

OKUS PO VRTNICI

Človek se vpraša, zakaj bi sploh tako čudovito stvaritev narave, kot je lahko cvet vrtnice, odtrgal, osmukal in vrgel v lonec. O tem se je spraševala že Bruna Pertot v knjigi Dokler marelice zorijo:
"Zgodovinsko dejsvo je, da so v antiki vse pojedine potekale v dražestni družbi teh eteričnih bitij, ker o tem, da so tudi one bitja, ni zdaj najmanšega dvoma več...na tisoče cvetov za en sam večer, ki so jih potem, ko so jih odvrgli na pijane in utrujene povabljence, zavrgli. V kuhinjsko umetnost pa je vrtnica stopila na Francoskem kraljevskem dvoru."

Gospa Jelena de Belder je vključila v nevsakdanjo kulinarično knjigo "Okus po cvetju" kar nekaj vrtničnih idej, vrednih ogleda.

rostetduck.jpgMi pa smo za pokušino pripravili recept za PEČENO RACO V VRTNIČNI OMAKI.

Za pripravo omake potrebujete eno ali dve pesti izrazito obarvanih cvetnih listov neškropljene dišeče vrtnice (Rosa centifolia), žlico jedilnega škroba, žlico sladkorja,
2 žlici olja, sol in 0,5 l vode.

Vodo zavremo, ji dodamo cvetne liste, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Tekočino precedimo, na olju rahlo prepražimo sladkor in prilijemo rožno vodo. Zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga predhodno zmešali z nekaj hladne vode v gladko zmes. Solimo in kuhamo še 3 minute. V pečici pečeno raco, ki smo jo na običajen način spekli skupaj z jabolki, okrasimo s svežimi cvetovi in ponudimo z vrtnično omako. Močno aromatična in od rdečih cvetov lepo obarvana omaka se odlično poda tudi k ostali perutnini.
(priprava in fotografija Katarina Košir)

ROŽNI SIRUP

sirup.jpgUporabimo neškroplene svetne liste, najbolje dišečih vrtnic. Nabiramo jih v suhem vremenu, ko se jutranja rosa že osuši, cvetovi naj bodo mladi, ne tik preden se obletijo. Priporočjivo je, da s škarjami pri vsam cvetu sproti odrežemo svetlejšo spodnjo konico lističev, ker včasih nekoliko greni.
Rožni sirup je priporočljivo hraniti v hladilniku. Uporabljamo ga za aromatiziranje različnih napitkov in sladic, izdelavo sladoleda, marcipana...

1. receptura (po Wallfortu)
Cvetne lističe najmanj 50 - 60 vrtnic damo v glinen lonec in prelijemo z ohlajeno prekuhano vodo, v kateri smo predhodno raztopili 2 noževi konici vinske kisline. Pustimo stati 48 - 60 ur, nato precedimo skozi laneno krpo, tekočino stehtamo in počasi primešamo enako količino sladkorja (še bolje medu). Sirup, ki je krepčilen za srce, nalijemo v steklenice in steriliziramo.

2. receptura
50 g cvetnih listov (približno 120 cvetov) prelijemo s 60 ml vode, po potrebi tudi več. Zavremo in pustimo pokrito 30 minut. Nato precedimo, dodamo 35 g sladkorja in kuhamo na blagem ognju ali v parni kopeli še 10 minut.

3. receptura
50 g cvetnih listov na hitro zavremo v 70 ml vode, ki smo ji dodali 70 g sladkorja, 2 žlici limoninega soka (kar pa mu odvzame lepo rožnato barvo) in košček neškropljene limonine lupine. Precedimo in še topel sirup nalijemo v stekleničke in jih tesno zapremo.

4. receptura
Uporabimo rožno vodo, ki smo jo pripravili z večkratnim prekuhavanjem cvetov.* Dodamo ji sladkor v razmerji 1:1, po okusu lahko tudi več. Sladkano rožno vodo mešamo v vodni kopeli, dokler se ves sladkor ne raztopi. Sirup ustekleničimo in shranimo v hladilniku.
*dišeče rožne liste prelijemo s toliko kropa, da so pokriti, nato 1 uro segrevamo do vrenja, najbolje v parni kopeli. Po 1 uri ohlajanja vodo precedimo. Postopek nato do 4-krat ponovimo s svežimi cvetnimi listi, da se v tekočino izloči čimveč aromatičnih snovi. Če v enem dnevu ne uspemo nabrati dovolj cvetov, lako rožno vodo shranimo za dan ali dva in postopek ponovimo kasneje.
(priprava in fotografija Katarina Košir)

ROŽNI NAPITKI

Rožna bovla 1
20 dišečih rožnih listov, neškropljenih, previdno opereš in osušiš
2 l lahkega rdečega ali belega vina
4 cl rožnega sirupa
150 g sladkorja
1/2 stroka vanilije, malo cimeta
sok 3 pomaranč
Vse sestavine daš v veliko posodo in pustiš 4 do 6 ur medsebojno učinkovati, potem rožne liste pobereš ven in dodaš 1 l sekta in 1 l mineralne vode, za lepši izgled dodaš nekaj ročnih cvetnih listov.

Rožna bovla 2
250 g dišečim rožnih listov potreseš s
150 g sladkorja in dodaš
sok 2 limon in
1 dl Grand Marnier, lepo razporediš in pokrito pustiš stati 1 do 2 uri v hladilniku, potem dodaš
1 l suhega belega vina in
7 dl šampanjca in ponovno pustiš stati 2 uri, nakar odcediš in postrežeš tako, da do polovice napolniš kozarce, opedhodno blite z ohlajenim sektom ali šampanjcem.

Rožna bovla 3
5 dišečih rožnih cvetov daš v posodo za bovlo, previdno (malo) posladkaš,
poliješ s 0,5 l rizlinga in pustiš stati približno 1 uro, potem rožne liste pobereš ven in dodaš cca 2 l belega vina, posodo z bovlo namestiš na podlago z ledom,
preden pa postrežeš, dodaš še 1 steklenico sekta. Za okras naj v bovli plava nekaj belih rožnih listov.

Rožna bovla 4
Rožne liste pomočiš z rumom in pokrite pustiš stati pol ure, potem dodaš
pol ali polno celo steklenico rdečega vina (količino vina prilagodiš količini
rožnih listov) in vse skupaj ponovno pustiš stati pol ure, potem odcediš in malo preden postrežeš, dodaš še sekt.

Rožna bovla 5
8 neškropljenih rožnih cvetov
1 steklenica belega vina
4 cl Armagnac � a
2 jedilni žlici sladkorja, vse skupaj daš v skledo in pokrito pustiš stati v hladilniku 3 ure, potem odcediš in dodaš 1 steklenico suhega sekta, za lep videz
dodaš nekaj rožnih listov poljubne barve.

Rožna bovla po receptu stare mame
2 veliki skodelici svežih, sladko dišečih neškropljenih rožnih listov,
oprane in osušene daš v veliko posodo za bovlo,
potreseš s 100g sladkorja in zmešaš, naj stoji in učinkuje pol ure, potem dodaš
1 steklenico belega vina ( po receptu: zeleni Veltliner ), pustiš stati 2 uri v hladilniku, potem pobereš ven rožne liste, dodaš
1 steklenico Rizlinga in preden postrežeš še 1 steklenico sekta.

Rožna limonada
100 polno razcvetelih rožnih cvetov porežeš zgodaj zjutraj, jim obtrgaš liste in cvetove očistiš vsega zelenega, jih daš v glinen lonec in dodaš 2 l vode, v kateri si raztopil 15 g vinske kisline. Vinska kislina potegne vonj in barvo iz cvetov v vodo. Po 24 urah precediš skozi cedilo, pokrito s čisto krpo, soku dodaš po 250 g kristalnega sladkorja ali prežganega sladkorja (če želiš sok pobarvati) za vsak liter tekočine in mešaš, dokler se sladkor ne stopi.
Dobljeni sok naliješ v steklenice, ki jih pokriješ s tkanino in zavežeš (ne zamašiš z zamaškom). Za napitek limonado razredčiš z vodo.

Tako pripravljeni napitki nam ne bodo le potešili žeje, omamni bodo zaradi svojega vonja in okusa - saj so vendar rožni.
In take smo okušali in podoživeli v Hirstettnu ob Donavi, 5. junija 2004 ob otvoritvi angleškega vrta v mestnem rožniku, ki smo se je udeležili v okviru dvodnevnega strokovnega potovanja.

(besedilo o napitkih prevedla in dodala besedilo: Andrejka Fatur-Videtič)

 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com