Biodinamični napotki za nego vrtnic
Po načelih biodinamičnega vrtnarjenja je pomembno upoštevati setveni koledar. Za vsako delo z vrtnicami so zato najprimernejši dnevi za cvet.

Za obrezovanje pa tudi za rezanje vrtnic za šopek izberemo dneve za cvet. Dopoldan je vonj najbolj intenziven, vrtnice ostanejo dolgo sveže in lepe. Ostanek rastline, ki je ostal na gredici, bo pognal mnogo stranksih poganjkov, kar pripomore k obilnejšemu pocvitanju.
Če vrtnice rezemo na dan za plod, se prav tako pokaze dobra tvorba novih cvetov, toda to cvetje se hitro osuje in se oblikuje v šipek, cesar običajno ne želimo. Tudi če narezane vrtnice sušimo, bodo tiste, porezane na dan za cvet ohranile vso carobnost barv. Cvetovi porezani ob drugih dnevih svojo barvo izgubijo.

Listne usi in napade licink in gosenic lahko preprecimo z 24 urnim izvlečkom iz koprive. 1 kg svezih kopriv prelijemo z 10 litrov mrzle ali mlačne vode. Po 24 urah ocedimo in skropimo po rastlini.

Kadar zaradi hladnega vremena rastlinski sokovi zastanejo, se pogosto pojavijo usi. V teh primerih priporocamo skropljenje s koprivovo gnojevko. (1kg namakamo v 10 litrih vode, dokler listi ne razpadejo. Potem razredcimo 1liter z 40 litri vode.) Rastline poskropimo zgodaj zjutraj ali proti veceru, potem pa jih zalijemo. Ce to ponovimo tri vecere zaporedom, bodo, kot so
pokazali nasi poskusi na vrtnicah, jagodicevju in sadnem drevju, izginile ne le usi, temvec pogosto tudi glivice.

Proti glivičnim obolenjem pa lahko pripravimo tudi čaj iz preslice, s katerim proti večeru škropimo zemljo pod napadenimi rastlinami in debelejše veje (lahko tudi preventivno). V 2 litra hladne vod e damo 10 g posušene njivske preslice in zavremo. Po 20 minutah vrenja čaj ohladimo, hladnemu dodamo še 8 l vode in mešamo 10 minut.

Najboljša preventiva:
Vrtnic nikoli ne gnojite z nepreperelim gnojem ali kompostom.
Dobro prepereli kompost potresite jeseni in po možnosti enkrat škropite s preparatom iz kravjeka po Mariji Thun. Spomladi škropite enkrat s preparatom gnoj iz roga. Ko vrtnice poženejo liste, jih ob dnevih za cvet trikrat zgodaj zjutraj škropite s preparatom kremen iz roga. Po toči škropite s preparatom iz baldrijana, ki bo hitro zacelil poškodbe.

Več informacij najdete v Setvenem koledarju Marie Thun ali v knjigi: Praktično vrtnarjenje Marie Thun.
 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com