Zbirka Burbonk

Louise-odier.jpg
Louise Odier 

Boule-d-neigre.jpg
Boule de Neigre 

Souv-dl-malmaison.jpg
Souvenir de la Malmaison 

Vrtnice burbonke na Kostanjevicidejavnosti22.jpg Ob samostanu Kostanjevica nad Novo Gorico je vrt in njegovi gospodarji so se odločili, da ga preuredijo. Na prisojni strani samostana naj bi že letos pozdravljal sonce rožni vrt iz samih vrtnic burbonk. Cvetele bodo v bližini samostanske grobnice, v kateri po spletu zgodovinskih naključij počivajo člani francoske kraljevske družine Burbonov.

Vrtnice burbonke, ki so ime dobile po Burbonih, patri frančiškani zbirajo in sadijo v sodelovanju z novogoriškimi člani Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

Rožni vrt burbonk bo na Kostanjevici urejen kot zbirka, za katero se trudijo, da bi bila čim bolj popolna. Po podatkih rozarija v nemškem Sangerhausnu, kjer imajo sicer največjo zbirko vrtnic na svetu, naj bi bilo »živih« še 65 sort burbonk. Vendar se je že sedaj, na začetku iskanja in raziskovanja, pokazalo, da jih je zagotovo več. Še dobro, da so si načrtovalci na samostanskem vrtu pustili nekaj sadilnih prostorčkov praznih.

Otok Île de Bourbon boste dandanes v južnem delu Indijskega oceana iskali zaman. No, še vedno je na istem mestu kot takrat, ko so ga poimenovali po francoski vladarski dinastiji, in še vedno je pod francosko oblastjo, le ime je spremenil. Danes se imenuje Réunion in je francoski čezmorski departma.

Vrtnice burbonke so plod naključnega križanja dveh starih rož, ki sta bili v začetku 19. stoletja na Île de Bourbon posajeni v isto živo mejo. To sta bili stara kitajska vrtnica (Rosa chinensis) z angleškim imenom 'Parson's Pink' in evropska damaščanka 'Quatre Saissons', prva bolj znana kot 'Old Blush', druga pa kot 'Autumn Damask'. Kako sta zašli v ta del sveta, je najbrž povezano z zgodovino lastništva otoka in potekom pomorskih poti. Naključnega križanca so domačini na otoku imenovali 'Rose Eduard'. Semena iz šipka nove rože je direktor lokalnega botaničnega vrta v letih 1819 in 1921 poslal v Francijo.

V Parizu so vrtnarji takoj opazili, da gre za nove, drugačne vrtnice. Več francoskih vrtnarjev je začelo s križanjem in povratnim križanjem in vzgojili so vrtnice, ki so bile skorajda brez konkurence do prvih desetletij 20. stoletja. Večina jih je cvetela od pomladi do jeseni, kar je bila takrat prvovrstna senzacija, saj so dotlej v Evropi uveljavljene rože cvetele samo enkrat na leto.

Burbonke so bolj ali manj raščavi rožni grmi, nekatere izmed njih pa tudi prave popenjavke. Med popenjave burbonke sodi 'Zephyrine Drouhin', ki slovi kot roža brez trnov.

Na grobo je mogoče deliti burbonke na dva tipa: na tiste, ki so podedovale obliko cvetov po kitajski roži 'Old Blush' (tipični sta sorti sta 'La reine Victoria' in njena svetlejša mutacija 'Mme Pierre Oger'), in druge, ki zvesteje sledijo svojim damaščanskim prednicam (med najbolj znanimi sta 'Bourbon Queen' in 'Souvenir de la Malmaison'). Za prve so značilni še nežnejša rast, gibkost poganjkov in manj trnov, za drugih pa toga, pokončana rast in izrazita trnavost.

Ker so si burbonke po lastnostih dokaj različne, jih je mogoče uporabljali za različne vrtne in parkovne namene. Kljub dobrim lastnostim so danes redke gostje v naših vrtovih. Samo žlahtnitelji, ki pri načrtnem križanju vrtnic še vedno uporabljajo njihovo »kri«, zbiralci in poznavalci jih še vzgajajo, negujejo in občudujejo. Zanemarjene so po krivici, čeprav je menda povsem človeško, da jih pozabljamo v poplavi novega in modernega. V desetletjih, ko so bile oči vrtničarjev obrnjene drugam, so žal nekatere burbonke izginile za vedno. Preživele bodo kmalu na enem mestu cvetele pod toplim goriškim soncem – tako trdijo kostanjeviški frančiškani in novogoriški vrtničarji.


Avtor prispevka: Edi Prošt

Odprtje Slovenske zbirke burbonk

Odprtje zbirke burbonk 17. maja 2004 pri frančiškanskem samostanu na Kostanjevici nad
Novo Gorico.


Rose Edouard, 1819 - najstarejša vrtnica v zbirki


Druženje s trajnicami
Dan burbonk na Kostanjevici pri Novi Gorici

V Novi Gorici je goriška sekcija Društva ljubiteljev vrtnic pripravila dvodnevni Festival vrtnic. Cela vrsta prireditev je upravicila trud organizatorjev, bile so dobro obiskane, gostje in obiskovalci so bili zadovoljni. Predavanja, vodeni obiski zbirke burbonk, cvetlicni aranžmaji z vrtnicami, kulinarika z vrtnicami in zakljucna glasbena prireditev so za dva dni Novo Gorico naredili še bolj mesto vrtnic kot je to sicer. Tudi vrtnice po mestu letos sijejo.

Rdeca nit Festivala so bile vrtnice na vrtu franciškanskega samostana na Kostanjevici – burbonke. Tako je bil v soboto 21. maja na društveni dan – Dan burbonk - srecanje ljubiteljev vrtnic iz vse Slovenije, oba festivalska dneva pa so obiskovalci zbirke izbirali Burbonko leta 2006. Ta je bila razglašena na zakljucni prireditvi, ima tudi kraljevsko ime – Bourbon Queen.

Pobudo Društva ljubiteljev vrtnic so z obema rokama podprli tako v Mestni obcini Nova Gorica kot v družbi HIT, pridružilo se je tudi Turisticno društvo Nova Gorica, festival pa ima resen namen postati tradicionalna prireditev.

kostanjevica-011.jpg
kostanjevica3.jpg
kostanjevica-004.jpg kostanjevica-5.jpg
kostanjevica7.jpg kostanjevica4.jpg


 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com