Rožni vrt v ljubljanskem Tivoliju

angela.jpg
Iz nasada rožnih grmov: rožnata lepotica v sopredju je 'Angela' (Kordes, Nemčija, 1984)

grede.jpg
Grede velecvetnih vrtnic pred nekdanjo mestno vrtnarijo.

ingrid.jpg
Na sortimentnih gredah je bila v prvem poletju po sajenju najbolj opazna sorta Ingrid Bergman 

monaco.jpg
Princesse de Monacco (Meilland, Francija, 1981) je dopadljiva velecvetna vrtnica, ki je presenetljivo odporna proti rastlinskim boleznim.

pregola.jpg
Popenjavke, ki so bile posajene spomladi 2007, bodo konstrukcijo pergole prerasle šele naslednje leto.

prekr.jpg
Grede v tlaku so namenjene predvsem prekrovnim sortam. 

stekl.jpg
Čolnarna in rastlinjak skrivata pogled na tivolski rožni vrt s strani, kjer se v parku mudi večina obiskovalcev. 

tablica.jpg
Vse sorte so označene z imenskimi tablicami. 

Zacvetele so vrtnice in v nizu člankov bomo v Delu&Dom kratko predstavili javnosti dostopne vrtove vrtnic -rožne vrtove- v Sloveniji. V prvem prispevku vas opozarjamo na rožni vrt v ljubljanskem Tivoliju, ki je v prenovljeni podobi prič zacvetel v letu 2007. Glede na stari rožni vrt, ki je bil zasajen v začetku devetdesetih, se je bistveno spremenil nabor vrtnic - zdaj so na ogled sodobne sorte, od katerih smemo poleg lepote pričakovati tudi zdravje.

Rožni vrt je umaknjen na obrobje Tivolija, tako da mnogi komaj poznajo. Leta 1991 je bil objavljen natečaj za ureditev ribnika, otroškega igrišča in zemljišča ob rastlinjakih mestne vrtnarije. Prav tam, ob rastlinjakih nekdanje mestne vrtnarije, ki so na novo postavljeni kot natančna kopija starih, je pod vodstvom prof. Dušana Ogrina v letih 1993-1994 nastal rožni vrt.
Po dobrih desetih letih so vrtnice iz prvega sajenja opešale. V začetku leta 2007 se je Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije obrnilo na Komunalno podjetje Ljubljana (KPL), ki vrt vzdržuje, s pobudo za prenovitev rožnega vrta. Delovna skupina, v kateri so najbolj dejavno sodelovali društveni člani Breda Čopi, Tonka Grgič in Andrej Strgar, je pripravila projekt obnove. Projekt je KPL sprejelo in izvedlo. Breda Čopi, predsednica Društva ljubitelje vrtnic, s katero sem se o prenovi pogovarjal, je bila zelo zadovoljna z uspešnim sodelovanje s KPL in trudom, ki ga to vlaga v nego nasada. Povedala je tudi, da se je s projektom prenove in širitve rožnega vrta ter konceptom zamenjave sort vrtnic z modernejšimi strinjal tudi prof. D. Ogrin. Njegova osnovna zasnova je v celoti ohranjena, le da je razširjena z nizom gred ob sprehajalni poti.
Zgodaj poleti 2007, ko so vrtnice v prenovljenem rožnem vrtu že zacvetele, ki jih je ogledal predsednik Svetovne zveze ljubiteljev vrtnic dr. Gérald Meylan. G. Meylana je takrat sprejel ljubljanski župan Zoran Janković. Čopijeva upa, da bo tudi ta obisk prispeval k temu, da bo večja in bolj smela širitev tivolskega rožnega vrta v prihodnjih letih postala projekt mesta Ljubljane.

Predstavitev sodobnih vrtnice
V zgodovini vzgajanja novih sort so vrtnarji vrtnice dejavno spreminjali in prilagajali okusu in potrebam časa. Sodobne vrtnice se pomembno razlikujejo do tistih izpred stotih, petdesetih in celo tridesetih let. Namen prenove rožnega vrta v Tivoliju je bil, da se predstavi sodobne žlahtnjiteljske dosežke pri vrtnicah.
Kakšne so odlike sodobnih vrtnic? Zanesljivo cvetijo od junija do jeseni, razširjena je barvna paleta cvetov in njihovih oblik, znova je v ospredju cvetni vonj, poudarek je s cvetov prešel na skladen videz rastline kot celote. V zadnjih desetih letih je stopilo v ospredje zavedanje, da ni dovolj, da so vrtnice lepe, temveč morajo biti tudi zdrave. Določene skupine sodobnih vrtnic, kot so mnogocvetne vrtnice (floribunde) in prekrovne vrtnice ne potrebujejo več škropljenja, pri velecvetnih vrtnicah (skrižanih čajevkah) pa je potreba po kemični zaščiti močno zmanjšala. Vse to pomeni, da postajajo sodobne vrtnice spet privlačne za javne nasade, kjer je možnost vrtnarskih intervencij omejena.
V javnem rožnem vrtu nudijo sodobne vrtnice izvrstno pašo za oči dišeče doživetje za nos. V primerjavi s sortami starejšega datuma, ki so navduševale predvsem v juniju, sodobne sorte zanesljivo ponovijo močno cvetenje v septembru, mnoge pa ohranjajo rožni vrt privlačen s tem, da cvetijo brez premora od junija do prve slane.
Javni rožni vrt je mesto, kjer spoznava vrtnice veliko število ljudi, zato je zelo pomembno, da so sorte dobro izbrane in označene. V Tivoliju so prestavljene vrtnice iz različnih skupin: velecvetne, mnogocvetne, nižje vrtnice (atrijske in pritlikave), rožni grmi in prekrovne vrtnice. Vrtnice iz naštetih skupin narekujejo različno vrsto vrtnarske uporabe iz zato tudi različne vrste doživetja za obiskovalce rožnega vrta. S popenjavimi vrtnicami in plezalkami sežejo vrtnice v tretjo dimenzijo, razgibajo arhitekturo rožnega vrta in z doživljajskega vidika neprekosljivo dopolnijo glavno obdobje cvetenja v juniju. Mnogo sodobnih popenjavk trajno cveti do jeseni.
Junija je v rožnih vrtovih najlepše, tako je tudi v Tivoliju. Ker ne cvetijo vse sorte vrtnic hkrati, se ga splača ogledati večkrat. Konec junija vas bosta na sprehod med tivolske vrtnice povabila Društvo ljubiteljev vrtnic in KPL, ko boste lahko dobili odgovore na vaša vprašanja od strokovnjakov, ki se z vrtnicami poklicno ukvarjajo. Rožni vrt v Tivoliju je namreč že postal učno mesto, kjer se odvijajo strokovna vodenja in delavnice za vse, ki jih vrtnice zanimajo.

Matjaž Mastnak

Velecvetnice

'Acapella'
'Barkarole'
'Duftzauber 84'
'Elle'
'Fairest Cape'
'Frederic Mistral'
'Grande Amore'
'Honore de Balzac'
'Ingrid Bergman'
'Madame Antoine Meilland' / 'Gloria Dei'
'Nostalgie'
'Panthere Rose'
'Rebell'
'Sterntaler'
'The MacCartney Rose'

Mnogocvetnice

'Bad Birnbach'
'Apricola'
'Bonica '82
'Léonard de Vinci'
'Lions-Rose'
'Mariandel'
'Marie Curie'
'Maxi Vita'
'Petticoat'
'Rosenprofessor Sieber'
'Rosenstadt Freising'
'Rotilia'
'Sangerhäuser Jubiläumsrose'

Prekrovnice in pritlikavke

'Aloha'
'Aspirin R Rose'
'Bassino'
'Charmant'
'Cinderella'
'Diamant'
'Fortuna '02'
'Heidetraum'
'Innocencia'
'Knirps'
'Lavender Dream'
'Mandarin'
'Mirato'
'Pepita'
'Rosarium Uetersen'
'Rosmarin '90'
'Satina'
'The Fairy'

Rožni grmi

'Angela'
'Cinderella'
'Frülingsgold'
'Golden Celebration'
'Graham Thomas'
'Heritage'
'Pierre de Ronsard'
'Romanze'
'Schneewittchen'
'Suaveolens'
'William Shakespeare 2000'

Popenjavke in plezavke

'Abraham Darby'
'Bobby James'
'Dortmund'
'Filipes Kiftsgate'
'Flammentanz'
'Ilse Krohn Superior'
'Jasmina'
'New Dawn'
'Schwanensee'
'Super Dorothy'
'Super Excelsa'
'Sympathie'
''Tradition 95'
 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com