Določanje barv in barvnih odtenkov pri vrtnicah

Določanje barv in barvnih odtenkov pri vrtnicah

 

Pri opisovanju barv in njenih neskončnih odtenkov se soočamo z nemalo težavami zlasti tedaj, ko bi radi novo rastlino natančno popisali in jo tako zavarovali pred posnemanjem-pridobili uradno registracijo ali Patent. Veliko lažje je v preprostem jeziku in opisu sogovorniku povedali, kakšno prekrasno novo vrtnico smo pravkar posadili v svojem vrtu.

 

V prispevku se ne bom  poglabljal v problematiko barv, ki je pravzaprav prava znanost. Spomnil bom le na nekaj zanimivih dogodkov na poti standardizacije barv, ki nas kot ljubitelje vrtnic utegnejo zanimati.

                                                                                                                        

Leta 1912 je ameriški naravoslovec in ljubitelj ptic (ornitolog) Robert Ridgway ugotovil, da so vsi do tedaj uporabljani barvni opisi preveč razdrobljeni in premalo natančni za opis barv pri pticah. Zato se je lotil izdelave barvnih standardov in jih končno leta 1912 predstavil kot zbirko pod naslovom »Color Standards and Color Nomenclature«, predvsem z namenom poenotiti opise barv pri pticah. Njegovo mojstrovino so takoj pograbili in si jo za svojo prisvojili na vseh področjih kjerkoli je bilo potrebno uporabiti barvni opis (zlasti v industriji in predelavi).

 

  1. Primer barvne plošče – Ridgway

 

Barvna lestvica opisuje skupaj 1115 barv in barvnih odtenkov, ki so razporejeni v 53 barvnih ploščah.

 

Odtlej so tudi žlahtnitelji vrtnic v ZDA pri zaščiti  novih sort vrtnic (Patent) začeli  pri opisih uporabljati to barvno lestvico, ki je dejansko postala v tistem obdobju pravi barvni standard.

 

 

»As first petal opens.-Size-large. Form-medium length; ovoid.  Color: ouside-Red, Plate 0023, grading to Rhodonite Red, Plate 0022, then to Delft Rose, Plate 020/I, with base of petal Canary Yellow, Plate 2/2; inside-Crimson, Plate 22/1, with basal quarter of petal Canary Yellow, Plate2.«

 

2. Primer povzet po US Plant Patent 2,037 iz Mar. 21, 1961 za vrtnico Chicago peace

 

Iz opisa, ko se sklicuje na barvno ploščo vidimo, da gre za sklic na barvno lestvico po Ridgweju.

 

Zaradi velikega števila barv in odtenkov, ki so za splošno rabo preobširni in nepregledni se je  za posamezno specifično uporabo skušalo zadevo tako poenostavit,i da so priredili barvne lestvice  določenim potrebam (barve za les, tekstil, avtomobili, itn., ki so vse po vrsti manj obsežne). Ena takih specifičnih potreb je bila tudi barvna lestvica namenjena za uporabo v  hortikulturi. Zasluge zanjo ima Robert F. Wilson, ki je leta 1938 predstavil svojo barvno lestvico, namenjeno za uporabo v vrtnarstvu. Gre za poenostavljeno barvno lestvico, ki zajema 260 barv in odtenkov in ki, kot se zdi, zadovoljuje potrebe po opisu rastlin in njihovih barv.

 

 

3. Primer barvne lestvice - Wilson

 

Pri opisu barvnih lastnosti vrtnic, zlasti ko gre za pridobitev patenta, se tako danes uporabljata obe barvni lestvici.

 

Zanimivo je, da Wilson pri opisu barv izhaja iz narave saj velikokrat kot podlago vzame barvo rastline, ki je splošno znana, prav tako barve iz živalskega sveta in tudi barve splošno poznanih kemičnih elementov (npr. zlato, srebro, kobalt itn).

 

Za ljubiteljsko rabo se mi zdi tudi to malo prehudo. Vsaj kar mene zadeva. Srčno upam, da z osnovnimi barvami (bela, rumena, oranžna, roza, rdeča in vijolična ter z njihovimi gradacijami svetla-temna ter medsebojnimi kombinacijami) lahko približam sogovorniku predstavo o barvi moje lepotice.

Za samotolažbo: Prav tak obseg opisa barv se največkrat uporablja tudi v drugih poljudnih in pol strokovnih člankih.

 


Janez de Reggi

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Naprej >

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com