Strokovna ekskurzija v Budimpešto

Parki in vrtovi Madžarske in

kraljice Donave-Budimpešte

6. – 8. junij 2014

 

Veseli nas, da je društvo ljubiteljev vrtnic prejelo vabilo na otvoritev rožnega vrta v Kecskemetu na Madžarskem. Vabilo smo z veseljem sprejeli in pripravili ta aranžma tako, da bomo videli tudi številne druge parke in vrtove naše vzhodne sosede. Poleg tega si bomo ogledali najpomembnejše kulturno zgodovinske znamenitosti Madžarske, vse to pa ob podpori tradicionalne madžarske kuhinje, glasbe in vonja vrtnic...

 

 PROGRAM POTOVANJA:

  1. dan: petek, 6. junij

Odhod avtobusa z avtobusne postaje v Kopru ob 6.30 in iz Ljubljane ob 8.00.

Na poti v Budimpešto se ustavimo v Siofoku, kjer si ogledamo mestni rožni vrt. Mestece Siofok je eno od pomembnejših turističnih centrov ob Blatnem jezeru, z bogato zdraviliško tradicijo in urejenimi zelenimi površinami. Ima številne zanimivosti, med drugim vodni stolp, kjer se danes nahaja turistično informativna pisarna. Po prvem daljšem postanku, kjer se bomo lahko tudi okrepčali ob številnih kulinaričnih stojnicah, bomo nadaljevali pot do Budimpešte. Popoldne prihod v Budimpešto in krožni ogled mesta: mimo parlamenta, zgrajenega  v  novogotskem slogu, Trga herojev s spomenikom  posvečenim  tisočletnici prihoda Madžarov v Panonsko nižino, Štefanovo cerkev iz srede prejšnjega stoletja, NEP stadiona. Sprehodili se  bomo po kraljevi rezidenci in si ogledali Ribiško utrdbo, Matjaževo cerkev in skulpture v kraljevem parku.

Nastanimo se v hotelu Erzsebet, ki se nahaja v najožjem centru mesta.

Večerja in nočitev.

 

  1. dan: sobota, 7. junij

Po zajtrku se odpravimo proti jugovzhodu. Na polovici poti iz Budimpešte proti Szegedu in Srbiji, se nahaja mesto Kecskemet (kar bi pomenilo Kozji trg),  prestolnica JV Madžarske. Mesto s 100.000 prebivalci se ponaša z vihravo zgodovino od Turških časov do Avstro – ogrske monarhije. V današnjem času mestu blagostanje nudi velika Mercedesova tovarna avtomobilov v kateri  izdelujejo Mercedes B-razred. Na dan našega obiska se v mestu odvijajo številne kulturne in športne prireditve, mi pa smo povabljeni na otvoritev novega rožnega vrta, ki so ga uredili člani društva ljubiteljev vrtnic Madžarske. Sprejel nas bo podpredsednik društva.

Po kosilu vožnja do gradu Gödöllö, ki ga je madžarsko ljudstvo  podarilo cesarskemu paru Francu Jožefu in njegovi Elisabeth ali »Sisi« , ko sta bila 8. junija 1867 v Budimpešti  kronana za madžarskega kralja in kraljico. Gödöllö  je postal  Elisabethin najljubši grad, na katerem je do konca življenja preživela veliko več časa kot na Dunaju. Ogledali si bomo grad in park, ki spominja na baročne vrtove s številnimi paviljoni, vodnjaki in kipi. Del parka je bil predelan po zgledu angleškega vrta.

Zvečer prosto za večerjo ali potepanje po mestu.

Nočitev.

 

  1. dan: nedelja, 8. junij

Po zajtrku se odpeljemo severno od Budimpešte in si ogledamo največji botanični vrt na madžarskem- Vácrátót Botanical Garden. Predno zapustimo Madžarsko obiščemo še mestece Szentendre, ki leži na nabrežju Donave 20 km oddaljeno severno od Budimpešte. Kraj je zelo obiskan zaradi pisanih baročnih palač, krivih ulic in vzdušja, ki ga oblikujejo dobre restavracije, muzeji in galerije…

Na poti proti domu se ustavimo v Lendavi na bograču in gibanici, da si izmenjamo vtise našega potovanja.

V večernih urah povratek v Ljubljano in nato v Koper.

 

Cena: 280€

 

Cena vključuje:  prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, 2x nočitev z zajtrkom v  hotelu***+ v središču Budimpešte,1x večerja, 1 x kosilo, pozno kosilo v Prekmurju, ogledi po programu, vodenje strokovne vodnice ga. Brede Čopi,  vodenje turističnega vodnika, osnovno zavarovanje in organizacija potovanja.

 

Doplačila: za 1/1 sobo : 60 €

 

Vstopnine:botanični vrt in grad ( navedemo v obvestilu pred odhodom )

 

Rok prijave: 5. Maj 2014

 

Prijave: po elektronski pošti : E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

 

Odpovedni riziko: 5 % od skupne cene : 14 €

 

Plačilo: ob prijavi pošljemo račun (plačilo v celoti ali možnost v dveh obrokih do odhoda)

 

 
< Nazaj   Naprej >

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com