Arhiv dogodkov 2010

Rožni vrt Tivoli

Ob tivolskem rastlinjaku rožni vrt dobiva nove dopolnitve. 

V četrtek, 23. junija 2010, je župan Zoran Janković povabil meščane med nove zasaditve, med še mlade vrtnice, ki so pridružile že zasajenim. Bujno cvetoče, že nekaj let tukaj rastoče vrtnice prav te dni lepšajo ta del parka. Društvo ljubiteljev vrtnic in Zavod za turizem sta z novimi zasaditvami poskrbela, da bo v prihodnje rožni vrt v Tivoliju bogatejši. Vrtnice, rastlinjak, sredozemske rastline, skupaj s knjižnico pod krošnjami otroškim igriščem, čolnarno bogatijo ta del Tivolija.

img__127877.jpg

img__127893.jpgimg__127897.jpg


img__127903.jpg
(fotografije: J. Bavcon)

Na najpomembnejšo točko Rožnika Tivoli smo posadili vrtnico 'Prešeren'.

dscn0756.jpgimg_6300.jpgOb priložnosti je predsednica DLVS, ga. Breda B. Čopi, povedala tole: 

"Spoštovane dame in gospodje, dragi prijatelji vrtnic, spoštovani gospod župan in spoštovani vsi, ki ste omogočili, da smo danes tu, v parku, med rožami. Z veseljem in zadovoljstvom prinašam prisrčne pozdrave vseh članov Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in se v imenu članov zahvaljujem za to novo pridobitev, ne samo pridobitev za mesto  Ljubljana, pridobitev tudi za nas, člane društva. Veseli smo, da je tudi Ljubljana dobila cvetoč sezonski kotiček v najlepšem mestnem parku kajti kot ljubitelji vrtnic, kot strokovnjaki parkovne kulture vemo, da se vsa velika mesta Evrope ali celo sveta kitijo s cvetočimi rožnimi vrtovi v svojih parkih.
Ljubljana je veliko, lepo evropsko mesto in rožni vrt  je ponos mesta in mešečanov.  
Lahko rečemo: »Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača in vrtnica na vrtnico – rožni vrt!« In tako je nastal še en rožni vrt.
V dosedanjem rožnem vrtu v Tivoliju je že bila zbirka vrtnic že v 90-tih prejšnjega stoletja. Ta zbirka je bila v l. 2006 obnovljena, dodal smo ji novosti iz  rožnega sveta.  V zbirki so nastopale moderne vrtnice vseh vrst in  sort, moderne vrtnice, ki nudijo bogato cvetenje in raznolikost barv in oblik kot si jih le želi obiskovalec parka. 

Tudi letošnja zbirka, novozasajena zbirka, je zbirka  modernih vrtnic in predstavlja nadaljevanje cvetenja lepih razkošnih cvetov. Letošnja zbirka je večinoma  zbirka grmastih mnogocvetnih vrtnic, ki pa smo jih zbirali pri znanih in manj znanih žlahtniteljih, ki nastopajo s svojimi vrtnicami v vrtovih, parkih in rožnikih po vsem svetu. Predstavljamo znane uporabne vrtnice cele Evrope, nekaj pa je tudi čezoceanskih – ameriških, ki so modne, barvite, zanimive in uporabne tudi v naših parkih ali vrtovih.
Tudi ta del  rožnika bo opremljen označevalnimi tablicami z imeni tako vrtnic kot njihovih žlahtniteljev vendar je to naslednji korak izvedbe.

Rožni vrt, letos  razširjen in dopolnjen, je pripravljen na nove dopolnitve in širitve, saj je prostora dovolj in prepričani smo, da bo dovolj vznemiril obiskovalce, da si bodo želeli ponovitve in širitev.

S tem rožnim vrtom imamo še veliko načrtov in želimo si in verjamemo v program  članstva in sponzorstva vprid širitvi tega vrta. Prostora za vrtnice je še in mogoče bo podarjena vrtnica ljubitelja,  navdušenca, opazovalca, ki bo posajena na teh površinah, zasejala še več navdušenja med obiskovalci, predvsem pa ustvarila še večje razkošje cvetenja in veselja ljubiteljev v vašem parku. Tudi to je ena oblika druženja in prispevek k skupnemu doživljanju rožnega sveta."
(Odlomek govora predsednice)   


7. rožni dan

V petek, 18. junija 2010, se je v Arboretumu zgodil 7. Rožni dan.


Predavanje Sonaravno gojenje vrtnic v javnih nasadih
1.jpg
Ogled 2.jpgvrtnic, ki so jih obiskovalci prinesli v ocenjevanje ostalim ljubiteljem.
Pozdravni nagovor organizatorjev in predsednice DLVS. 6.jpg

 Voden sprehod med zgodovinskimi vrtnicami, Matjaž Mastnak predstavlja posamezne predstavnice razredov vrtnic ljubiteljem vrtnic.3.jpgKoncert mladih glasbenic.4.jpg   Zmagovalna vrtnica Amaretto in njena lastnica.8.jpg
Drugouvrščena vrtnica Bonica 82 in njena lastnica.
9.jpgŽupana zasadila prvo slovensko žlahtno vrtnico Prešeren

Kempinski Palace Portorož

Župana zasadila prvo slovensko žlahtno vrtnico – vrtnico Prešeren 

V soboto, 5. junija 2010, sta v parku hotela Kempinski Palace Portorož župan Budimpešte, Gabor Demszky, in župan občine Piran, Tomaž Gantar, zasadila prvo slovensko žlahtno vrtnico – vrtnico Prešeren v znak skupnega prijateljstva. 

Žlahtne vrtnice Prešeren je podarilo Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije v sodelovanju s predsednico Bredo Čopi in očetom ter vzgojiteljem vrtnice Prešeren, dr. Matjažem Kmeclom, ki je eden izmed največjih ljubiteljev in žlahtniteljev vrtnic v Sloveniji.  

O vrtnici Prešeren:

Vse skupaj se je začelo s prvo kombinacijo križanj vrtnic New Dawn Rouge in Mount Shasta, kjer se je ohranila le ena sama primerna rastlina, katero so dalje križali še s temnordečo vrtnico Kordes' Brilliant. V naslednjih letih pa je križanec doživel še eno križanje z vrtnico Tchaikovsky in tako je dr. Kmecl ustvaril žlahtno vrtnico Prešeren, ki so jo tudi prijavili za varovano sorto v Sloveniji ter jo registrirali pri društvu »The American Rose Society«.

Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.

Vrtnica Prešeren krasi park hotela in jo najdete v centralnem delu parka, tik pred teraso Kristalne dvorane. Več o Društvu ljubiteljev vrtnic Slovenije na: http://www.vrtnice.org 

Posaditvi vrtnice je sledil nastop svetovno znanih glasbenikov godalnega kvarteta Bartók v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož. Kvartet je prejel nagrado Bartók, dve nagradi Kossuth in nagrado Združenih narodov. Ob njih so se predstavili tudi Muzsikás, ki so si leta 2008 prislužili laskavi naslov zmagovalcev WOMEX Award za svetovno glasbo ter po 35. letih delovanja postali najbolj znana in priljubljena madžarska skupina ljudske glasbe tako po svetu kot v svoji matični državi.

Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.  

Pri dogodku so sodelovali Avditorij Portorož, Imago Sloveniae, Veleposlaništvo Madžarske, Turistična agencija Maona in TIC Portorož.  
 

Kontakt:

Ana Golob •  PR Manager • Kempinski Palace Portoroz 
Obala 45 • 6320 Portoroz • Slovenija 
Tel +386 5 692 7666 • Fax +386 5 692 7950 • Mobilni tel.: +386 40 457 175 
E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript •  www.kempinski.com/portoroz

upan_budimpete_gabor_demszky.jpgupan_pirana_toma_gantar.jpg 

Bolšji sejem

Društvo ljubiteljev vrtnic se je udeležilo bolšjega sejma v Botaničnem vrtu Ljubljana in sodelovalo na vsakoletni prireditvi prodaje zanimivih rastlin.

zmeraj_vpraanja.jpgPridno smo odgovarjali na vprašanja rožnih navdušencev.

gospa_marjanca_je_prodala_vse.jpgGospa Marjanca je prodala vse vrtnice.

gospa_katerina_gospod_stane_in_gospa_marjanca.jpg
Gospa Katarina, gospod Prešeren in gospa Marjanca s šopkom angleških vrtnic, ki so zrasle na Malem rožnem vrtu v Hrvatinih.

gospa_tonka_gospod_simon_gospa_katerina.jpgGospa Tonka, gospod Simon in gospa Katarina ob vrtnici 'Prešeren'.
e_ena_nova_vrtnica.jpg
Druga vrtnica slovenskega žlahtnitelja vrtnic g. Kmecla, 'Pika Nogavička'.Predavanje vrtnice in rožni vrtovi JAR


Predsednica Svetovne zveze Društev ljubiteljev vrtnic ga. Sheenagh Harris iz Južnoafriške republike, ki je obiskala Slovenijo in naše vrtove, skupaj s predsednico Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije go. Bredo Bavdaž Čopi.

img_5735.jpg

img_5746.jpg

 Predavanje ob šopku angleških vrtnic.img_5752.jpg 
img_5753.jpg
Sprehod po rožnem vrtu Valdoltra pod vodstvom g.
Vladimirja Vremca.


Izlet v Trst

V nedeljo, 9.  maja, se je poln avtobus ljubiteljev vrtnic in narave odpravil na izlet v rožnik Sv. Ivana v Trstu, kasneje pa še na Devin.

 Na vhodu v rožnik. 
img_5567.jpgimg_5576.jpg  Naš vodič, g. Vremec, ima najraje rožne grme.   

  Zbirka floribund, poliant in grandiflor.    
   img_5598.jpg1ts.jpg 

  Zbirka hibridnih čajevk.

'Lady Waterlow', čudovita vzpenjalka.  

3ts.jpg5ts.jpg


 'Astronomia', najnovejša moda enojnih cvetov.

'Spanish Beauty' 

img_5613.jpg


 


Skriti čari starinskih vrtnic

V petek, 7. maja 2010, smo se ljubitelji vrtnic zbrali v dvorani hotela Sabotin v Solkanu in tako otvorili letošnji že 5. Festival vrtnic, ki so ga skrbno pripravili v Novi Gorici.
O čarih starih, antičnih vrtnic nam je pripovedoval g. Edi Prošt in nam predstavil tudi svoja potovanja po rožnih vrtovih Francije in Nemčije. Natančneje smo si ogledali fotografije rožnika Sangerhausen. Vrtnice, ki so pritegnile njegovo pozornost, smo spoznali v besedi in sliki.

img_5547.jpg Ob šopku burbonk nam je predstavil zgodovino in pomen teh prelestno dišečih vrtnic in vsak od nas se je smel na lasten nos prepričati o povedanem.
img_5552.jpg

img_5549.jpg


Ga. Katja Kogej
nam je z lepakom predstavila dejavnosti, ki se bodo letos odvijale na festivalu na katere vabimo tudi vse, ki se predavanja niste mogli udeležiti.

Vodeni ogledi burbonk na Kostanjevici se bodo namreč odvijali čisto vsak dan ob 11. in 15. uri vse do 16. maja.

Večer smo zaključili z odprtjem slikarske razstave ge. Ingrid Černe - Vrtnice v dušo.Vrtnice v umetnosti in življenju

V četrtek, 15. aprila, smo se v Avditoriju Portorož zbrali ljubitelji vrtnic in umetnosti in ob galeriji vrtnic na slikarskih platnih, ki jih je naslikala akadamska slikarka Andrejka Čufer najprej prisluhnili dr. Matjažu Kmeclu, ki nam je predstavil prvo slovensko vrtnico 'Prešeren' in hudomušno in zanimivo opisal svoje izkušnje z žlahtnenjem novih sort, kasneje pa še mag. Olgi Paulič, ki nam je ob reprodukcijah znanih slikarskih del in drugih podob predstavila zgodovino vrtnic prek stoletij in njen pomen v različnih kulturah.

Nekaj del z razstave 'Vrtnice na slikarskem platnu':

april_portoroz_024.jpg

april_portoroz_025.jpgapril_portoroz_028.jpg


Uvodni pozdrav predsednice ge. Brede B. Čopi:

img_5431.jpgPredavatelja:

img_5433.jpg  
img_5435.jpg


Predavanje smo zaključili ob žlahtnih zvokih izpod prstov g. Faganela:

img_5441.jpg


Srečanje smo zaključili ob prijetnem klepetu in ob vinski kapljici Vinakoper, ljubiteljice vrtnic pa smo si postregle z vrtnico šopka, ki ga je darovala ga. Dijana Avdič.

img_5446.jpg

april_portoroz_021.jpg

img_5448.jpg
 


Uporaba vrtnic v naših vrtovih

V četrtek, 8. aprila, je predsednica društva ga. Breda Bavdaž Čopi v prostorih občine Hrpelje - Kozina predstavila v fotografiji in besedi izbor uspešnih vrtnic, ki si zaslužijo mesto na naših vrtovih, spregovorila o uporabnosti vrtnice in nam svetovala o tem, s katerimi trajnicami se vrtnice najraje družijo.

predavanje__obina_hrpelje_kozina1.jpg

Pred predavanjem so si poslušalci lahko ogledali kataloge vrtnic najbolj znanih žlahtniteljskih hiš in literaturo o vrtnicah.


Šopek članov DLVS d1.jpg

Obrezovanje vrtnic v Mariboru

"V precej mrzlem a kljub temu lepem petku 12. marca 2010 se je v Botaničnem vrtu v Pivoli v Mariboru zbrala skupina občudovalcev vrtnic.
Prikazani postopki obrezovanja različnih vrst vrtnic nas res niso razočarali, dinamična razlaga gospoda Simona Škorjanca pa je dogodek še dodatno ogrela.

Najprej smo si ogledali zimsko zaščito stebelnih vrtnic ter nato še njihovo obrezovanje.

p1270278.jpg
 

Marsikdo med nami je izvedel veliko novega zato se gospodu Simonu, njegovi ženi gospe Jeleni in gospodu Janezu iz Botaničnega vrta lahko iskreno zahvalimo.
Obrezovanje vrtnic je bilo pod njegovim vodstvom videti tako enostavno kot bi ga lahko izvedel kdorkoli.

p1270279.jpg

Sledil je prikaz obrezovanja hibridnih čajevk in mnogocvetnic ter še posebej zanimivo obrezovanje vzpenjalke. Prepleteno goščavo brezlistnih vej vrtnic na pergoli je v nekaj minutah zgledno uredil.
In to z golimo rokami.
"Ne uporabljam rokavic pri obrezovanju vrtnic!", nam je zaupal.

p1270281.jpg


Na koncu je prikazal še obrezovanje večjega rožnega grma in s tem lepo zaokrožil predstavitev.

Med pogovorom je omenil še možnost prikazovanja razmnoževanja vrtnic, ki bi jo lahko organizirali nekje v avgustu. Tega bi bili res zelo veseli!"

p1270283.jpg

"Delavnice se je udeležilo 25 do 30 ljubiteljev vrtnic.
Organizator se je potrudil in odkidal novozapadli sneg, tako smo lahko nemoteno spremljali demonstracijo obrezovanja g. Simona.
Predlagal nam je, da z obrezovanjem še počakamo dva ali tri tedne. Najprimernejši čas za obrezovanje je ko zacveti forzicija. Tokrat še brsti niso bili dobro nakazani zato je obrezovanje izvajal po občutku in glede na to, kako se bo grm razvijal (slabše razvite veje,..)
Nekatere hibridne čajevke so letošnjo zimo zelo slabo prezimile. Les je bil črno obarvan in celo razpokan po celi dolžini veje. Takšno vrtnico je obrezal do živega lesa, ta je bil zelo nizko v delu kjer je bil grm obsut z gnojem. Tako so ostale zelo kratke veje par centimetrov, pa še za te ni bil prepričan, da bodo vse odgnale.
Pri vrtnicah, ki so dobro prezimile, je izrezal vse slabe veje, močne in zdrave veje pa prikrajšal nekje na 20-25cm. Zopet je odvisno kakšen grm želimo, z veliko manjših cvetov (manj obrežemo) ali manj cvetov pa te večje (bolj obrežemo).
Nadaljeval je prikaz na vzpenjavi vrtnici. Izrezal je šibke in suhe veje in to čisto do tal. Ostale je prikrajšal in razredčil kjer je bilo preveč vej na kupu. Obrezoval je vedno stran od brsta rahlo poševno in 1cm nad brstom po višini. Gledal je tudi na to kam želimo, da se širi grm - na notranjo ali zunanjo stran, tako je veje prikrajšal pri brstu, ki je bil obrnjen v zaželjeno smer.
Potem smo se ustavili pri grmasti vrtnici, ki odrasla doseže višino 2-2,5m. Grm je še mlad zato je veje prikrajšal za 1/3 in izrezal slabotne veje. Vmes je spregovoril še nekaj besed o sajenju in presajanju vrtnic."


Prispevka sta nam poslali članici, ki sta se udeležili delavnice obrezovanja.
Za prispevek in fotografije se jima najlepše zahvaljujemo!
Obrezovanje vrtnic na Kostanjevici


V soboto, 27. februarja 2010, smo se na lep, sončen dan člani DLVS in ljubitelji vrtnic zbrali pred frančiškanskim samostanom in si ogledali delavnico, ki jo je vodil g. Edi Prošt, v ozadju pa so vrtnice obrezovali številni člani, ki imajo z burbonkami že bogate izkušnje.

Gospod Edi nam je ob vsaki vrtnici opisal naravo njene rasti in razložil kako jo bo obrezal in zakaj, potem pa smo spremljali vsak posamezni rez in natančno razlago o tem zakaj tukaj in kako. Vsak rožni grm ima namreč svoje značilnost in še zdaleč ni vseeno, kako se mu približamo.


Razlaga rezi ob rožnem grmu in poslušalci, zbrani ob vodji delavnice, g. Ediju Proštu:

img_5227.jpg
img_5230.jpg
Še neobrezan rožni grm:

img_5229.jpg
Obrezani del rožnega grma:

img_5231.jpg
Na delavnici smo posneli tudi krajše videoposnetke, ki prikazujejo del delavnice obrezovanja rožnih grmov (1. del, 2. del in 3. del) in vzpenjalk. Videoposnetek si lahko ogledate s klikom na obarvani del besedila.Obrezovanje v ValdoltriPo seji smo se kljub močnemu dežju odpravili v Rožni vrt Valdoltra in si pod vodstvom Jelene in Simona Škorjanca ogledali obrezane vrtnice in analizirali rez.

img_5214.jpg


img_5216.jpg
7. občni zborV soboto, 20. 2. 2010, smo se člani DLVS srečali v dvorani Ortopedske bolnišnice Valdoltra Ankaran na letošnjem prvem rednem občnem zboru društva.

Dnevni red srečanja:
1. Izvolitev delovnega predsedstva
2. Poročilo o opravljenem delu v preteklem letu
3. Finančno poročilo
4. Predstavitev programa dela za l. 2010
5. Razno

img_5209.jpg


img_5211.jpg 


 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com