Arhiv dogodkov 2008

DSCN2155.jpg 

DSCN2157.jpg

DSCN2165.jpg

DSCN2168.jpg

Festival vrtnic 2008


Letošnji festival vrtnic je nadel krono dvema vrtnicama, po naključju obema bele barve.Prva je Schneewitchen, najlepša vrtnica leta 2008 v rožnih nasadih Nove Gorice, mesta vrtnic.

Francozi jo imenujejo Fee de Neiges, angleško govoreči in pišoči svet pa Iceberg.Sneguljčica (v prevodu) je mnogocvetnica, nastala v rokah nemškega žlahtnitelja Kordesa leta 1958 s križanjem rdeče muškatne skrižanke"Robin Hood" in bele skrižane čajevke "Virgo".

Letos torej praznuje okrogli jubilej, v teh letih pa je postala svetovno znana in priznano najboljša mnogocvetnica bele barve. Njeni cvetovi so snežno beli in samo v popkih v hladnejših podnebjih nežno rožnati.

Cvete dobesedno brez premora (v toplih krajih celo vse leto), njeni cvetovi so veliki 7 cm, cveti v velikih šopih, listje živo zeleno in gladko svetleče, rast pokončna in grmasta, trnov ima malo, zraste do 1,5 m, v širino 1 m. Uporabna je za sajenje v gredah, živih mejah, kot solitarni rožni grm.

Cvetovi, ki povsem odprti razkrijejo še živo rumene prašnike, so obstojni tako v vrtu kot v vazi. V šopih je od 3 do 15 cvetov, ki se ob odcvitanju povsem osipljejo, kar je posebej dobra lastnost. Schneewitchen je mogoče vzgajati v poljubno obliko in višino, ker se na rez odziva vedno enako živahno. Leta 1968 so odkrili še njeno vzpenjavo različico, ki zrase do 4 m visoko in 2 m na široko, njeni cvetovi so še za malenkost večji.

Obstoja tudi rožnato cvetoča mutacija iz leta 1999, ki so jo poimenovali Brilliant Pink Iceberg, kar seveda omogoča ob sicer povsem enaki vrtnici nove in nove kombinacije pri posaditvah. Schneewitchen je sicer tudi vrtnica žlahtnitelja Lamberta iz leta 1901, je pa iz družine poliant z dokaj podobno rastjo in cvetenjem, le da so cvetovi ob odpiranju bolj kremasti.

Vsekakor jo je Kordesova Schneewitchen kljub "ukradenemu" imenu po slavi prehitela, leta 1983 pa jo je Svetovna zveza društev ljubiteljev vrtnic uvrstila v dvorano slavnih. In za to mora biti vrtnica res dobra.

Festival-vrtnic-08_475.jpg

Festival-vrtnic-08_480.jpg

Letošnja festivalskaizbranka med burbonkami pa je vrtnica Boule de Neige, že v prevodu upravičeno "snežna kepa" ki je nastala davnega 1867 v rokah Francoza Lacharma. Večina jo uvršča med burbonke, čeprav je križanka noasetke "Blanche Lafitte" in skrižane ponavljalke "Sappho".

Obe pa sta seveda sad rožnate revolucije iz začetka 19. stoletja, katere prvoborke so bile ravno burbonke - prva stopnica po križanju evropskih in kitajskih šipkov. Boule de Neige je vrtnica - rožni grm, ki lahko zrase v toplih podnebjih tudi do 3 m visoko in 2 m na široko. Ima pokončno rast s temno zelenimi skoraj svetlečimi listi in redkimi trni. Cvetovi se nakažejo v temno rožnatih popkih in se odprejo preko polno olistane ploskve v okroglast cvet, ki je vrtnici dal tudi ime, kajti šele takrat je cvet tudi popolnoma bele barve. Cvete dobesedno celo cvetno sezono v šopkih od 5 do 20 cvetov. Je zdrava vrtnica, neobčutljiva za večino najbolj pogostih bolezni.
V mestu vrtnic seveda cvetijo še druge lepotice in vabijo, da si jih ogledate. Če pa imate vrtnice še raje, se pridružite goriškemu delu Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

Edi Prošt
Katja KogejSobotno druženje v rožniku botaničnega vrta v Mariboru


mb-031.jpg

mb-035.jpg

mb-037.jpg
7. 6. 2008
Nekaj utrinkov s sobotnega druženja v rožnem nasadu botaničnga vrta v Mariboru. Ljubitelji vrtnic smo se zbrali kljub nekam oblačnemu in na dež pripravljenemu vremenu in pod vodstvom Jelene in Simona Škorjanc izvedeli marsikaj novega o teh kraljicah rož.

 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com