Prve vrtnice v letu

Prve vrtnice v letu

 

Katera bo na rožnem vrtu prva? Nekaj jih je, ki so vsaj dva tedna zgodnejše od ostalih. Predstavljamo tri rožne grme, ki v običajnih leti zacvetijo sredi maja, letos pa bodo po vsej verjetnosti še prej.

 

Zlata kitajska roža (Rosa hugonis)

 

Zlata kitajska roža z imenom razkriva barvo cvetov in domovino. Na vrtu v ugodnih razmerah zraste v grm, dva metra visok in širok. Veje so temno rjave in elegantno usločene. Bolj trnaste so mlade rastline.
Cveti samo enkrat v letu, a takrat prelepo. Cvetove ima vzdolž vej gosto nanizane na kratkih stranskih poganjkih; v najlepših dnevih je grm en sam cvet.
Listi so zaradi fine sestavljenosti in svetle zelene barve privlačni celo poletje. Jeseni se bronasto obarvajo.
Zlata kitajska roža potrebuje sončno in zračno lego. če tem potrebam zadostimo, dobro uspeva tudi na revnih tleh. Redno izrezujemo mrtve in hirajoče poganjke.


Svilnata roža
(Rosa sericea)

 

Med omejsko (Rosa omeiensis) in svilnato rožo (Rosa sericea) so razlike majhne. Tako majhne, da se sorta 'Pteracantha', znana zaradi vpadljivih, prosojno rdečih trnov, enkrat pojavlja kot hči eni in drugič druge vrste.
Tudi svilnato rožo so prinesli s Kitajske in tudi ta zraste v znaten grm. Zlata kitajska roža poganjke preveša, svilnata pa jih drži bolj pokonci.
Cvetovi imajo le po štiri venčne liste. To je med divjimi rožami (šipki) velika posebnost, kajti vse druge imajo po pet venčnih listkov.
Cvetovi, ki se razvijejo samo spomladi, so manjši kot pri drugih dveh predstavljenih vrtnicah, a nič manj zgodnji in privlačni. Poleti jim sledijo okrogli, rdečim frnikolam podobni šipki.
V prometu je prosojnotrnata različica svilnate rože - sorta 'Pteracantha'. Trni so lepi samo na mladih poganjkih. Da bi spodbudili njihovo rast, konec zime pri tleh izrezujemo ostareli les.


'Maigold' - majsko zlato

 

V nasprotju s predstavljenima kitajskima rožama, ki sta različici šipka iz narave, je sorta 'Maigold' žlahtnena vrtnica. Vzgojili so jo pri Kordesu in je naprodaj od leta 1953.
Cvet je polvrstnat in močno, prijetno dišeč. Na venčnih listkih se zlatu, ki ga obljublja sortno ime, pridružuje oranžna barva. Očarljivi so tudi oranžni prašniki, ki se kot dolge trepalnice vzdigujejo iz sredine cveta. Obilnemu spomladanskemu cvetenju jeseni sledijo posamični cvetovi, ki se razvijejo na koncu novih poganjkov.
'Maigold' ima temno zelene in poudarjeno blešče liste. Zaradi stebel, ki so dolga do dva metra in pol, lahko sorto gojimo kot popenjavko ali kot široko razvejan grm. Uspeva tudi na legi, ki je del dneva v senci. Je trdoživa in tudi proti mrazu odporna vrtnica.

Avtor prispevka:Matjaž Mastnak

 

Copyright © 2009 Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije - Vse pravice pridržane.
Postavitev spletne strani: Spletna Cesta, najboljša pot do Interneta!
Grafični izgled: www.leonardrubins.com